Hungáriamed
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Amit a Tetanuszról tudni kell  

A tetanusz más néven merevgörcs, egy komoly, gyakran halálos kimenetelű fertőzés, amelyet a Clostridium tetani baktérium okoz. A betegség tüneteiért a baktérium által termelt toxin felelős.

A tetanusz gyakoribb a nyári hónapokban, mivel az emberek ebben az időszakban több időt töltenek a szabadban, sokszor mezítláb, így nagyobb a valószínűsége a sebeknek és a baktériumoknak is kedvező a meleg, nedves környezet.

A Clostridium tetani baktérium a talajban, porban és az állati ürülékben található meg. Amikor ez a baktérium bekerül egy mély sebbe, ott elszaporodik és tetanospasmin nevű neurotoxint termel, ami az idegrendszerbe kerülve súlyos izomgörcsöket okoz. Ez a toxin az egyik legmérgezőbb ismert anyag. A toxin gátoltja az idegrendszerben a transzmitterek (glicin és gamma-aminovajsav, GABA) felszabadulását, mely az idegsejtek megfelelő működéséhez szükséges. Ezeknek a transzmittereknek a gátolása hozzájárul az idegrendszer túlzott ingerléséhez, aminek következtében az izmokban merevség és görcsök alakulnak ki. A toxin először a környéki idegeket érinti, majd a véráramba kerülve a központi idegrendszert is eléri. A tünetek kialakulása attól függ, hogy a toxin hol kötődik az idegsejtekhez. A helyi tünetek közé tartozhat a nyak, az arc és az állkapocs izmainak görcsös összehúzódása, míg a súlyosabb esetekben a légzési izmok bénulása fulladást és végül halált okozhat.

Oka

A Clostridium tetani baktérium sebek, például vágások, vagy szúrások révén kerül a szervezetbe. Amint a baktériumok a sebbe kerülnek, spórás formájukból aktív formába válnak és elkezdenek egy erőteljes idegmérget termelni.

A közvélekedés, hogy a rozsdás tárgyak okozzák a tetanuszt, részben a helyes információ torzulásán alapul. A rozsdás fém - különösen a régi szögek vagy bármilyen éles tárgy, amely képes mély sebeket okozni - gyakran található olyan környezetben, ahol a tetanuszt okozó baktériumok is jelen vannak, például a talajban vagy porban.
Azonban fontos megérteni, hogy nem a rozsda okozza a tetanuszt, hanem a baktériumok, amelyek a sebbe kerülnek. Bármilyen mély seb - legyen az rozsdás tárgy okozta, állat harapása, vagy akár egy tűszúrás - hordozhatja a tetanusz kockázatát, ha a seb nem megfelelően tisztított és a személy nincs beoltva a tetanusz ellen.

Minél mélyebb a seb, annál nagyobb a rizikó

A Clostridium tetani, ami a tetanuszt okozza, egy anaerob baktérium, ami azt jelenti, hogy oxigén nélküli környezetben szaporodik a legjobban. A bőr és a nyálkahártyák a szervezet elsődleges védelmi vonala, ezek a területek normális esetben oxigéndúsak, és ez gátolja a Clostridium tetani szaporodását.

Mély sebek, különösen a rosszul oxigénezett, zárt sebek, ideális környezetet biztosítanak a Clostridium tetani számára.

Emiatt a mély sebek, különösen, ha szennyezettek és nincsenek megfelelően kitisztítva, nagyobb kockázatot jelentenek a tetanusz szempontjából.

Tünetek

A tetanusz tünetei általában a fertőzést követő 3-21 nap múlva jelentkeznek, de általában 7-10 napon belül. A tünetek közé tartoznak:

  • Izom merevség, különösen a nyakban, az arcban,
  • állkapocsgörcs,
  • has- és torokizmok görcsei,
  • nehéz légzés és nyelés,
  • magas vérnyomás és szapora szívverés.

Kezelés

A tetanusz kezelése általában kórházi ellátást igényel. Az antibiotikumok segíthetnek a baktérium további elszaporodásának megakadályozásában, míg a tetanusz elleni antitoxin semlegesítheti a már a véráramba került toxint, de nem hat a már az idegsejtekben lévő toxinnal szemben. A betegeknek gyakran szükségük van lélegeztetőgépre, és olyan gyógyszerekre, amelyek kontrollálják a vérnyomást, a szívritmust és a görcsöket.

Megelőzés

A legbiztosabb védekezés a tetanusz ellen a tetanusz elleni oltás. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a gyerekeket már csecsemőkorban be kell oltani, majd később ismétlő oltásokra van szükség. Felnőtteknek is ajánlott 10 évente ismétlő oltást adatni. Emellett fontos a sebek megfelelő tisztítása és kezelése is. Magyarországon a tetanusz elleni védőoltás a kötelező védőoltások közé tartozik.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Centers for Disease Control and Prevention. About Tetanus. August 29, 2022 About Tetanus Disease (Lockjaw) | CDC

Mayo Clinic. Tetanus. March 25, 2023. Tetanus - Symptoms and causes - Mayo Clinic

MedlinePlus. Tetanus. Tetanus: MedlinePlus

World Health Organization. Tetanus. Tetanus (who.int)

Rhinesmith E, Fu L. Tetanus Disease, Treatment, Management. Pediatr Rev. 2018 Aug;39(8):430-432. doi: 10.1542/pir.2017-0238. PMID: 30068747.

Stock I. Wundstarrkrampf und Clostridium tetani [Tetanus and Clostridium tetani--a brief review]. Med Monatsschr Pharm. 2015 Feb;38(2):57-60. German. PMID: 26376540.