Hungáriamed
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Közösségi fürdőzés veszélyei I.

 

Közösségi fürdőhelyek, mint a medencék vagy jakuzzik, különféle fertőzéseket terjeszthetnek, főként, ha nincsenek megfelelően karbantartva. Lehetséges fertőzések közé tartozik az alábbiak:

  1. Kriptoszporidózis: Ez egy hasmenéses betegség, amelyet a Cryptosporidium parvum nevű parazita okoz. Ez a parazita életképes klórozott vízben is, így gyakran okoz járványokat közösségi fürdőhelyeken.
  2. Giardiasis: A Giardia nevű parazita által okozott hasmenéses betegség, mely gyakran terjed szennyezett vízen keresztül.
  3. Lábgombásodás (tinea pedis): A közösségi fürdőkben és öltözőkben gyakori a gomba által okozott bőrbetegség. Leggyakrabban a lábujjak közötti területen alakul ki.
  4. Övsömör: Bár ez nem közvetlenül a medence vízétől ered, a közösségi fürdőkben terjedő baktériumok, mint a Pseudomonas aeruginosa, okozhatnak bőrfertőzéseket, amelyek övsömörhöz vezethetnek.
  5. Fülgyulladás: A "úszó fül" néven is ismert külső fülcsatorna-gyulladás a Pseudomonas és más baktériumok fertőzésének eredménye lehet. Gyakran előfordul olyanoknál, akik sok időt töltenek a vízben.
  6. coli: Bár ritka, néhány E. coli törzs terjedhet klórozott medencében is, ha fertőzött személy tartózkodik a vízben.

A kriptoszporidózis egy gyakran előforduló parazitás betegség, amely világszerte érint embereket és állatokat. A betegséget a Cryptosporidium parvum nevű parazita okozza, amely különösen ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, és sajnos gyakran ellenáll a szokásos klórozási módszereknek is, ami azt jelenti, hogy könnyen terjedhetnek közösségi fürdőhelyeken, mint például medencék és jakuzzik.

A Cryptosporidium parazitákat lenyelhetjük szennyezett víz és élelmiszer útján, vagy közvetlen érintkezés által fertőz.

A kriptoszporidózis elsősorban a vékonybelet érinti és a következő tüneteket okozhatja:

  • hasmenés,
  • hasi görcsök és fájdalom,
  • hányinger és hányás,
  • láz,
  • étvágytalanság és fogyás.

Bár a legtöbb esetben a betegség néhány hét alatt magától elmúlik, komoly szövődményei is lehetnek, különösen a legyengült immunrendszerű személyeknél. Lehetséges szövődmény a dehidratáció. A kriptoszporidózis legsúlyosabb tünete a hasmenés, amely nagy mennyiségű folyadékvesztést okozhat, ami dehidratációhoz vezethet. A dehidratáció tünetei közé tartozik a száraz száj és nyálkahártyák, a szomjúság, csökkent vizeletürítés, sötét színű vizelet, a fáradtság és a szédülés. Súlyos, életveszélyes állapot főként a legyengült immunrendszerű személyeknél fordulhat elő. Ez különösen igaz az AIDS-ben szenvedők, a kemoterápiát kapó vagy az immunszupresszív gyógyszereket szedő személyek esetében.

A kriptoszporidózis szövődményeinek elkerülése érdekében fontos a betegség korai felismerése és kezelése, valamint a folyadékbevitel fenntartása a dehidratáció elkerülése érdekében. Ha a betegség tünetei tartósak vagy súlyosak, orvosi segítséget kell kérni.

A kriptoszporidózis kezelése elsősorban a tünetek enyhítésére és a beteg általános egészségi állapotának javítására irányul. Nincs specifikus gyógyszer, amely célzottan a Cryptosporidium parazitára hatna. Az egészséges immunrendszerű emberek többsége a saját immunrendszerének segítségével képes legyőzni a fertőzést 1-2 hét alatt.

Néhány esetben szükség lehet:

  • Folyadék- és elektrolitpótlásra. A hasmenés miatt a kriptoszporidózisban szenvedő személyek gyakran veszítenek nagy mennyiségű folyadékot és elektrolitot. Ezért a kezelés egyik legfontosabb része a dehidratáció elkerülése és a veszteségek pótlása. Ez történhet otthon, ivóvíz és elektrolitot tartalmazó italok (pl. rehidratáló sókat tartalmazó italok) fogyasztásával, de súlyos esetekben kórházi körülmények között intravénásan is pótolható.
  • Tüneti kezelés: A hasmenés elleni gyógyszerek, sze. lázcsillapítók
  • Immunerősítés: Azoknál a betegeknél, akiknek legyengült az immunrendszerük (pl. HIV-pozitív személyek), immunerősítő kezelések segíthetnek a fertőzés legyőzésében.
  • Egyes esetekben a nitazoxanid nevű gyógyszert is használhatják a kriptoszporidózis kezelésére, bár a hatékonysága kérdéses, különösen a legyengült immunrendszerű személyek esetében.

A kriptoszporidózis megelőzésének legjobb módja a jó személyes higiénia, beleértve a rendszeres kézmosást, különösen a WC-használatot, az állatokkal való érintkezést után és az étkezés előtt. A medencében való fürdéskor kerülni kell a víz lenyelését, és ha valakinek hasmenése van, kerülni kell a közösségi fürdőhelyeket, hogy ne fertőzzen meg másokat.

A víz tisztaságának és biztonságának fenntartása érdekében a fürdőhelyek üzemeltetőinek és a közegészségügyi szakembereknek figyelemmel kell kísérniük a Cryptosporidium előfordulását. A gyakori vízminőségi tesztek, az UV-fény vagy az ózonizáció használata, amelyek hatékonyak lehetnek a Cryptosporidium ellen, segíthetnek csökkenteni a fertőzés kockázatát.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - Cryptosporidium (Crypto). Illness & Symptoms. Page last reviewed: November 24, 2021 Illness & Symptoms | Cryptosporidium | Parasites | CDC

Mayo Clinic. Infectious Diseases: Keep Cryptosporidium out of the pool. June 25, 2018. Infectious Diseases: Keep Cryptosporidium out of the pool - Mayo Clinic News Network

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - Cryptosporidium (Crypto).Treatment. Last Reviewed: January 4, 2023 Treatment | Cryptosporidium | Parasites | CDC

MedlinePlus. Cryptosporidium enteritis. Review Date 3/10/2022. Cryptosporidium enteritis: MedlinePlus Medical Encyclopedia

Sunnotel O, Lowery CJ, Moore JE, Dooley JS, Xiao L, Millar BC, Rooney PJ, Snelling WJ. Cryptosporidium. Lett Appl Microbiol. 2006 Jul;43(1):7-16. doi: 10.1111/j.1472-765X.2006.01936.x. PMID: 16834714.

Bouzid M, Hunter PR, Chalmers RM, Tyler KM. Cryptosporidium pathogenicity and virulence. Clin Microbiol Rev. 2013 Jan;26(1):115-34. doi: 10.1128/CMR.00076-12. PMID: 23297262; PMCID: PMC3553671.